De 20 ting jeg spiser

27-08-2014
 
 
Du som kender mig ved at jeg har et mantra der hedder:
 
”Alt du spiser, skal være bedre end at lade vær” en lettere løftet pegefinger, men en voldsom god regel hvis du står og skal give dig selv en helbredsmæssig opgradering.

Men hvad spiser jeg så selv?
 
Jeg har lavet en liste over de 20 superfoods som jeg altid har i huset, og som jeg stort set spiser hver dag.
 
Meget af det jeg spiser er helt almindelige fødevarer, men de har alle en rensende effekt, og gør at jeg som 40+ ikke har poser under øjnene, ømme fødder og led når jeg vågner om morgenen, samtidigt med at jeg holder blodsukker, hormoner, hud, hår og negle i topform.
 
Den her måde at spise på gør at jeg slipper for at køre indenom tankstationen eller 7eleven og proviantere med noget semi smoothie-sukker-shit og en grovbolle...for det holder ikke!
 
Så selvom det er lidt langt - det der kommer nu - så vil du få posevis af cowboy tricks til nemt, og forholdsvis billigt, at komme godt igennem selv den sejeste dag på farten. Og til familien derhjemme, hvis du som jeg har masser af dage, hvor du gerne vil gøre det nemt, så spis blot hvad I plejer men glem ikke det grønne drys og stoplysgrøntsagsfadet - rå grøntsager i røde, gule og grønne farver, det glider nemlig ned hos børn i alle aldre :)
 
20 ting jeg spiser:

Kål: Er fyldt med fiber, antioxidanter, vitaminer og mineraler og er den bedste vitaminpille i verden. Spis det råt og lav en fest med den dressing du vælger, (se også mine opskrifter) og gerne med nogle af de nedenstående ingredienser. Men det behøver ikke at være så besværligt - en tyk ”skive” spidskål når du er sulten eller er på farten, er genial - det kan børn også godt li’. Men jo grønnere kål, jo bedre – grønkål er absolut min favorit.

Æbler: Nu er det æble-tid, og se om du kan finde et ikke sprøjtet træ, du kan høste fra. Jeg spiser æbler i små tern på mine rå havregryn og med masser af superfood (valnødder, mandler, hemp skaller, bipollen, kokosflager) og så kommer jeg piskende koldt vand over og lader det stå lidt, mens jeg er i bad eller på morgentur med min hund. Når jeg er tilbage så er alle nødder og flager sprællevende, sprøde og saftige og det er en fest for mund og krop.

Mandler: Har et højt indhold af calcium, magnesium og E-vitamin og er en god proteinkilde. Jeg laver mandelmælk som jeg bruger som base til superfood smoothies, laver skønne patéer af pulpen(se opskrift) pulp er det fra-siede overskudskrømmel fra mandelmælken,. Jeg kommer mandler på min morgenmad som det står ovenfor. Jeg har også ofte lidt mandler i lommen hvis jeg ved jeg ikke kommer i nærheden af andet end 7eleven og tankstationer i noget tid, og er der lavvande i kassen så er en håndfuld solsikkekerner også godt til den lille sult.

Valnødder: Valnødder har for mennesker den mest perfekte sammensætning af omega 3,6 og 9, det er nemlig ikke ligemeget hvordan forholdet af disse fedtsyrer er. Jeg spiser dem på morgenmaden, som snack blandet med raw cacaopulver, mandler og rosiner eller på salater.

Avokado: gør det nemt – en rugbrødsmad med avokado og friskkværnet peber er noget af det bedste, og på farten er avokadoen genial. Jeg skærer blot avokadoen over (uden at dele den) og så i en lille pose. Du behøver ikke nogen teske når du spiser den, det var noget vi gjorde i 80’erne – du klemmer bare avokadokødet direkte ind i munden – for eksempel lige før du skal træne, eller på andre tidspunkter hvor du har brug for at holde dit blodsukker i ave. En avokado, lidt mandler og en gulerod, evt. en klapsammen rugbrødsmad med banan – det er den nemmeste madpakke i verden.

Rødbeder: skal juices, eller de bliver kørt på spiralizeren og spist med revet ingefær og så en håndfuld solsikkekerner eller valnødder drysset over. Det behøver nemlig ikke være så omstændigt! Rødbeder er geniale før, under og efter træning, er en seriøs cancer fighter og fyldt med antioxidanter.

Blåbær: Spiser jeg hvis jeg laver morgengrød (en af mine morgenmadsfavoritter) direkte fra fryseren og så med masser af superfood på – valnødder, raw cacao, hemp pulver, macca, rosiner, bipollen, gojibær og masser af revet ingefær. Eller jeg laver raw kakaomælk lavet på mandelmælk, blåbær og agave sirup – så en tur i blenderen og værsgo’, ren superdrik!

Broccoli: You know…genial superfood – jeg skærer buketter ud og derefter i tynde skiver og hælder en sur/sød dressing over - gerne lavet med ingefær, citron, honning, hvidløg, lidt himalaya salt og kardemomme. Så en håndfuld gojibær eller tranebær og til sidst et drys cashew nødder. En af mine absolut favoritter. Der er dog nogen der synes de får lidt kvalme af at spise rå broccoli, det er lidt hårdt for maven, og jo ældre du er, jo sværere er det at fordøje råt! Er det tilfældet, kan du dampe broccolien, den mister ikke nævneværdigt af sine sunde egenskaber ved denne behandling, og jeg elsker dampet broccoli med olivenolie og masser af fintrevet hvidløg - samt et lille drys himalayasalt.

Ruccola: er en urt og dens mørkegrønne farve afslører dens gavnlige egenskaber – spis så grønt og gerne så mørkegrønt som muligt. Ruccola er nem, saftig og fuld af smag - derfor er det en af mine salatfavoritter, og jeg spiser den i store mængder med frugter som melon, ananas, mango, avokado eller æbler og enten bare med en god olivenolie eller trøffelolie (passer overraskende godt til frugter) parmesan eller gærflager. Gær-flager kan købes i helsekosten og er ikke-aktivt gær med et højt indhold af bla. B vitaminer og som giver smagen umami til maden.
 
Hvidløg: Jo mere hvidløg jo bedre! Jeg kommer minimum 2 fed hvidløg i alle dressinger. Det er også helt vidunderligt i skiver på en tomat-mad - et helt fed (mindst) – eller sammen med æble som aftensnack er det genialt. Sidstnævnte er ganske gavnligt i tilfælde af snue, influenza og andre lignende kæppe i hjulet. jo mere hvidløg du spiser i det daglige, jo mindre lugter du af det! Persille tager desuden lugten.

Ingefær: Som før beskrevet så spiser jeg det i store mængder på min havregrød om morgenen, fintrevet, og så kommer jeg det i stort set alle dressinger – ingefær og hvidløg er de bedste venner og jeg sørger for at de følges ad dagligt! Det er ultra antiinflamatorisk og godt for ledene.

Grapefrugt: Er en meget basisk frugt og er genial at starte dagen på – hvilket jeg ofte gør som det første.

Grøn tea: En fantastisk drik morgen, middag og aften - både til mad, til at varme mig på, køle mig på og som base til smoothies. Jeg laver smoothie af grøn tea, macca, bær, kokosolie, hemp skaller, hybenpulver, bipollen, raw kakao og honning - total superfood bombe af aller bedste og nemmeste slags .

Hemp: Hemp pulver er en super proteinkilde og er blandt de 10 største superfoods, god i smoothies. Skallerne er drøn lækre på morgengrøden og på salater, eller lav power kugler af tørret frugt (bløde dadler) lidt chlorella pulver - lav kugler - og tril dem i hemp skallerne.

Raw kakao: Nr. 1 superfood som skal spises i store mængder, der er masser af gode ting i bla. et højt indhold af magnesium. Er du lækkersulten så dyp en banan i den rå kakao. Jeg kommer det på morgengrøden og altid i superfood smoothies. Og så er der jo alle de skønne raw desserter blandt andet min favorit - raw chokolade mousse lavet på avokado og raw kakao. Se også min double chokolade tærte under opskrifter her på siden, den tager ikke mange minutter at lave!

Citroner: Næsten hver morgen drikker jeg i stedet for kaffe en kop kogt afkølet (lunken) vand med saften af en halv citron, et drys cayenne peber, ½ spsk honning og 1 tsk gurkemeje.

Æbleeddike: Æbleeddike holder dit blodsukker i balance og gør kroppen mere basisk - og så er det faktisk et rigtig godt alternativ til vine eller en læskende øl -ja det lyder lidt mærkeligt for intet kan erstatte den kunst der ligger i et godt glas vin eller en velbrygget øl - men den syrlige og fermenterede smag og effekt kan være rar og læskende i perioder hvor du holder alkoholen ude.

Honning: Honning og alle andre bi-produkter er ufattelig gavnligt for os. Det er antibakterielt og en vigtig superfood når du er 45+ M/K. Jeg spiser ikke sukker men søder med honning, og er til gengæld ikke spor nærig med det. Det er også det sødemiddel jeg tilbyder mine børn og gæster af alle slags. Lige nu er der frisk slynget honning på hylderne – find en lokal honningpusher og giv penge for ”skidtet”. De helt almindelige honninger er der ingen grund til at købe, da bierne som regel er blevet fodret med sukker. Den lokale honning indeholder antistoffer der er gode i forhold til lige det miljø du bor i, med den forurening og andet skidt der hører til dit område - det er teamwork så det vil noget!

Løg: Der er masser af svovl i løg, og svovl er faktisk noget vi ikke får helt nok af. Det er godt for brusk, hår, hud og negle. Jeg kommer løg i alt mad jeg laver, og skærer også tynde skiver af skalotteløg og drysser over salaten. Er du syg, eller har et sygt barn – også influenza – så blend en masse løg, kom det i en skål og stil skålen i soveværelset hos patienten. Dette renser kroppen gennem luftvejene og forhindre også at andre bliver smittede.

Persille: Det grønne drys kommer jeg på alt…det er pænt og gavnligt og en god vane til dine børn, dig selv og alle dem du holder af. Persillepesto lavet på en god olivenolie, gærflager (eller parmesan) og paranødder eller maccadami nødder, citron, himalaya salt og fintrevet hvidløg - er vidunderlig som sauce til hvad som helst af vegetarisk eller animalsk karakter - eller som pesto til raw spagetti (squash kørt på spiralizer), se også andre dressinger med masser af persille i mine opskrifter.

Hvad er de 10 fødevarer du spiser aller mest? og har du nogen gode nemme hurtige - to go - tricks af sund og gavlig karakter så post dem gerne nedenfor - det vil jeg ELSKE...

Kommentarer

  • #1
  • Body and Soul Food
    02-09-2014 08:12
    Velbekomme Maria og super tip med de frø og så på ris - genialt :)


  • #2
  • maria Gauguin
    30-08-2014 22:59
    En billig måde at få omegaerne på er : Kværn chia, hørfrø, solsikke, græskar etc i en kaffekværn og hæld det på din morgengrød og dine ris, de optages bedre når de er kværnet.

    Tak for tips , Lotte herligt :-)


  • #3
  • Body and Soul Food
    29-08-2014 19:45
    Ina - den lyder godt nok lækker den Granola ;) tak for det! og Berit...you rock!!!


  • #4
  • Ina Persson
    28-08-2014 15:21
    Det som jeg altid har hjemme er, ud over det Lotte har skrevet....
    Græskarkerner og solsikkekerner: disse spiser jeg på min frugt til morgenmad
    Bipollen
    Årstidensfrugt
    Gulerødder!!! (alle her i huset får gulerødder hver dag, næsten, selv mine hunde)
    Oil of Life
    Frø til at spire med
    Selleri

    Jeg spiser stort set disse fødevarer hver dag.
    På min frugtsalat laver jeg en granola af kerner, lidt nødder, bipollen og kanel. Dette spiser jeg for at få fedtsyrene fra frøene, fedt og smag fra nødderne, bipollen da det er en superfood og ikke mindst kanel for at stabilisere midt blodsukker. En herlig start på min dag!


  • #5
  • berit thomassen
    28-08-2014 14:11
    Holder en kostplan:
    Dåse makrel i tomat.
    Grøntsager/kål
    Kød kylling/fisk
    Bær
    Skyr
    Rosiner
    Havregryn
    Knækbrød/rugbrød
    Mælk
    Kanel


1 

Skriv en kommentar

For at forhindre spam bedes du indtaste tegnene i feltet herunder:

 
Lotte Voigt Arnsted