TAB OG VIND MED SAMME SIND - Er du til kød eller til planter?

10-12-2013

Så er det blevet vinter! Efteråret har skænket mig mange timer i selskab med mad- og sundheds glade kursister – ikke bare i forløb med ren RAWFOOD og SUPERFOOD, men også den GRØNNE STENALDERMAD som jeg prøver at gøre mere moderne, bæredygtigt og sund. Jeg tilføjer masser af protein fra planter og frø som chia, quinoa, hemp og spirulina som alle går under at være et komplet protein.

FIND OPSKRIFTER PÅ HVORDAN DU BRUGER CHIA, QUINOA, HEMP OG SPIRULINA SAMMEN MED MASSER AF ANTIOXIDANTER TIL DIT IMMUNFORSVAR NEDERST I DENNE BLOG.

For at være et komplet protein, skal sammensætningen af aminosyre være i den rigtige balance, animalske proteiner er stort set alle sammen komplette proteiner.

Bare rolig... spiser du overvejende plantekost, og varieret så får du de proteiner du skal have, for der er proteiner i stort set alt vi spiser.

Hvis du vil have den termiske effekt i forhold til at tabe dig hurtigere og på en mættende måde, så er stenalderkostens frække lillebror Palæo på tale. Det går ud på at du indtager 60 % protein pr. måltid, samtidig med at alt hvidt som sukker, mel, gær og mælkeprodukter er taget ud af kosten. Men jeg anbefaler at supplere denne måde at spise på med alle de gode komplette proteiner fra plantekilder.

Mine kursister og retreat gæster har ofte (7 ud af 10) nogle fysiske udfordringer. Rigtig ofte er det fordøjelsessystemet, væske ophobninger, smerter eller hudproblemer. Man skal ikke have den store eksamen for at komme i tanke om, at udelader du at spise mel, sukker, stivelse, gær og mælkeprodukter så vil der hurtigt føles bedring. Derfor er mine stenalderkurser da også ret overtegnede, i jagten på vejledning og inspiration, og fordi stenalderkost udelukker hovedingredienserne i en gennemsnitsdanskers kost, i jagten på et sundere liv.

Det er altid en god idé at spise varieret, og det er i høj grad hvad du variere med der er det vigtige. Mit motto er (ja dem af jer der kender mig har hørt det til hudløshed)

”Alt du spiser, skal være bedre end at lade vær’”.

Der kommer selvfølgelig også kursister der er helt på Palæo bølgen, og det gør de så også kun en gang. For er der noget der knuser mit alkaline hjerte, så er det overdreven indtag af kød og overdreven belastning af kroppen. Der er mange grunde til at spise alkaline, men hvis jeg lige skal holde mig til den ide´ at man kan tabe sig en hel del kilo ved at indtage ufattelig meget animalsk protein (morgen, middag og aften) så sker det uundgåelige, at din mave går i stå og dit system kommer på overarbejde fordi det tager lang tid at fordøje kød.

Her kan du tilføje, at din krops PH værdi, som resultat af overdrevet indtag af animalsk føde, kommer i den sure ende af skalaen, altså her hvor inflammation i kroppen har de aller bedste betingelser. Ganske vist taber du dig ved at spise efter palæo principperne men du fjerne et onde og tilføjer et andet. Spiser du derimod overvejende plante kost – så meget af det som muligt råt, lidt men godt animalsk kost (ikke et must for at holde sig sund) samt holder dig fra de ”hvide” fødevarer og færdiglavet mad - så er du temmelig godt kørende. Med andre ord; Jeg anbefaler ikke Palæo kost, hverken som kur eller livsstil, men anerkender det gode ved konceptet – Spis mere grønt i stedet for stivelse.

Og skulle du have lyst til at øge dit protein indtag, enten fordi du træner meget eller har brug for at smide nogle kilo, så prøv disse opskrifter med de gode komplette plante proteiner. Du kan udskifte de animalske med nedenstående dejlige plante proteiner, til stor glæde for din krop og din krops PH balance, og så har opskrifterne til og med masser af antioxidanter til at booste dit immunforvar med - her i den kolde tid.

HVORDAN DU BRUGER DE GODE GRØNNE KOMPLETTE PROTEINER - SE NEDENSTÅENDE OPSKRIFTER:

MANGO CHIA
Kom kødet fra en skrællet, sød og moden mango (fjern den store sten i midten) i din blender, skær skallen samt den hvide hinde af en halv citron med en skarp kniv og kom også den i blenderen. Hæld renset vand i blenderen så det dækker mangoen og citronen, og kom evt. frisk gurkemejerod, ca. 1 cm. Skrællet (kan fås i Kina butikker eller bestilles hjem via din grønthandler) gurkemejen kan udlades, du kan også tilføre din drik ca. 1 tsk. gurkemeje i pulverform men sørg for at det er et tip top produkt for at få den gode virkning fra roden. Kør blenderen indtil du har en fuldstændig smooth drik og kom så 1 spsk. Chiafrø i og rør rundt med en ske. Du må ikke blende mere når du har tilsat chia frøene. Efter 10 minutter – rør rundt og server i glas, drikkes straks. Kan erstatte et helt måltid
J og du kan selvfølgelig tilsætte chia frø til andre smoothie opskrifter og juicer.

QUINOA MORGENMAD
Hvis du er 100 % raw så kan du spire quinoa’en ved blot at lægge det i vand om aftenen og så er det klar til at spises rå men spiret dagen efter. Du kan lave en morgengrød af den spirede quinoa, altså spise det råt, tilsat ”iblød satte” mandler (har stået i blød natten over i vand), rosiner, friskrevet ingefær, æbletern, et drys kanel (den rigtige af slagsen) samt hybenpulver eller andet af din yndlings antioxidant- superfood (acai, blåbær, gojibær m.m.)

QUINOA ROYAL
Damp quinoa, og før servering blander du det med fint skåret dadler, hakkede mandler, citron skræl fra øko citron samt fint hakket frisk mynte.

QUINOA KAKAOMÆLK
Sæt 1 dl Quinoa i blød natten over i rent renset vand. Hæld vandet fra og kom det i blenderen sammen med 700 ml frisk renset vand. Blend i et par minutter og si quinoa mælken gennem et klæde. Kom drikken tilbage i en den skyllede blender og tilsæt honning eller agave sirup, ½ spsk. raw kakao (smag til om du vil have mere kakao smag) samt 1 stor håndfuld blåbær. Si igen gennem en sigte og drik med sugerør.

HAMPE DIP
…kan bruges som dip til dine grøntsager eller som en kold sauce. Jeg bruger den gerne til raw wraps (risplader foldet med en eller anden sweet n' hot raw ret i)

1 dl. vand

1 fed hvidløg, revet

2 spsk. frisk citronsaft

1 rød peberfrugt, hakket lidt

½ dl. hampe skaller (fås i helsekost forretninger)

2 1/2 spsk. gær flager (fås i de fleste helsekostforretninger)

1 spsk. hakket chili

2 spsk. tamari eller soyu

1/2 tsk. salt

En knivspids cayennepeber

Et par drys gurkemeje pulver

 

blend alle ingredienser til en glat og smooth sauce – kan holde sig i køleskab i 5 dage.


SUPER BOMBEN – GRØN SMOOTHIE

1 spsk. spirulina pulver

1 pære

1 æble

2 håndfulde grønkål

1 håndfuld spinat

2 kiwi

1 mango

1 håndfuld rødbedeblade eller rucola

1 håndfuld hvedegræs eller persille

 

P.S. Spirulina er en blå-grøn alge og den er rig på protein, vitaminer, mineraler og antioxidanter og beskytter vores celler. Spirulina indeholder B-complex, zink, betacaroten, magnesium, silicium og essentielle fedtsyre.


God fornøjelse

LotteKommentarer

  • #1
  • Mona
    20-02-2014 11:31
    Jeg er helt klart et grøntsags MONSTER. Jeg spiser GRØNT og går med grønne farvede øjenlinser for ligesom at understrege det http://www.ctiparty.dk/shop/linser-med-farve-384c1.html

    He he de VIRKER!!


1 

Skriv en kommentar

 

Nye indlæg

Lotte Voigt Arnsted