|
|
|
Gylden Gude-Gudindedrik08-03-2016
Åh hvor er jeg træt af kulden...
Denne årstid får den stædigste side op i mig og tvinger mig til at finde nye tricks, for jeg lignede en forvitret krudtugle – JEG VIL HA VARME, FUGT OG ENERGI – og så faldt jeg over den her drik og har nu drukket den dagligt i et stykke tid – ja ja ja ja ja ja jeg elsker den…den smager fantastisk, ren kærlighed på kop. For mig gav det mig især fugten tilbage i huden, som i høj grad var tiltrængt. Og så har jeg siden efteråret haft uforklarlige hævede øjne som klart er en ubalance - what ever it is... så er symptomerne nu forsvundet.
Denne drik er anti-inflamatiorisk, god for cirkulationen og dit østrogen niveau, varmer helt ind i sjælen og er super god for en underaktiv skjoldbruskkirtel, kramper om natten og kolde hænder og fødder!
Ja…hvorfor la' vær?
Sådan laver du den super velsmagende drik:
Gylden Gude/Gudinde drik:
Lav først den gyldne pasta: 5 tsk sort friskkværnet peber 2,5 dl vand 1,25 dl Gurkemejepulver 5 spsk. Kokosolie Røres alt sammen sammen i en gryde og lad det så simre over svag varme i 5-7 minutter - rør med jævne mellemrum så det ikke brænder på (kom evt. lidt mere vand i).
Sluk for varmen.
Kom det i en beholder og lad det køle helt ned inden du sætter det i køleskabet.
Kan holde sig i 2 uger i køleskab.
Lav drikken:
Kom 2 dl kokosmælk og 1 dl vand i en gryde sammen en stor tsk. af den gyldne pasta. tilsæt kanel og honning efter smag.
God fornøjelse Det som jeg troede var en rigtig sund og god start på dagen, er måske det stik modsatte?1 Kommentarer 02-02-2015 Kære Lotte,
Jeg skriver til dig, da jeg har stor tillid til din omfattende viden om kost og ernæring og håber på, at du kan hjælpe mig.
Jeg har læst at fruktose er usundt, da det lagres som fedt i leveren.
Vi laver smoothies hver morgen oftest med jordbær, blåbær, æble og en lille banan. Dertil kommer granatæblejuice og en frugt/gulerodsjuice, som hældes oveni. selvfølgelig med protein også.
Jeg har for nylig læst, at Kræftens bekæmpelse fraråder mænd at spise fiskeolie, da en stor svensk undersøglse sammenkæder omega 3 og prostakræft.
Jeg har givet min søn og hele familien fiskeolie samt puttet olie i vores smoothies også i flere år.
Det som jeg troede var en rigtig sund og god start på dagen er måske det stik modsatte?
Kan du hjælpe mig med at blive klogere på dette?
Tusind tak for hjælpen!
Mange hilsner fra Naya
Hej Naya, Tak for dit rigtige gode spørgsmål. Og tak fordi du passer så godt på din familie - det lyder som en dejlig juice.
Omega er en kompleks størrelse da det gælder om at få det helt rigtige forhold mellem omega 3 og 9, og det bedste forhold for mennesker -hvis det skal gøres nemt - er valnødder, avokado og i chiafrø.
Til dit spørgsmål omkring at give drenge/mænd Fiskeolie, og om det er skadeligt i henhold til svenske undersøgelser i forbindelse med prostatakræft, så vil jeg starte med at sige at jeg godt kan forstå det kan være svært at gennemskue sundhedsbranchen, da der altid på den ene side er en udbyder og på den anden side en opposition til kosttilskud/helsekost, og et eller andet sted i midten kan der være en sensationslysten medspiller. De undersøgelser der bliver lavet kan også være svære at gennemskue da det aldrig helt er gennemskueligt hvem der leder undersøgelserne - altså hvilke interessegrupper der står bag.
Jeg læste en artikel om at man skal passe på med fiskeolie hvis man har en aggressiv prostatakræft, og det giver god mening for mig af denne årsag:
For en del år siden faldt jeg over en tysk læge Dr. Max German’s egen forskning vedrørende olier og kræft. Han fandt ud af at fedt, også de gode olier - fremmer væksten af tumorer - lige på nær een olie, nemlig hørfrøolie (han havde ingen aktier i denne olie).
Så denne undersøgelse du omtaler lyder genkendelig. Selvom disse gode olier er rigtig gavnlige for os når vi er raske, så er der noget der tyder på at det er værd at undgå hvis man er syg af cancer. Denne undersøgelse jeg hentyder til er dog af ældre dato, og der er siden kommet andre olier til, som ikke var så udbredte i vesten dengang men som har fået fin omtale siden (hans undersøgelser startede i 1920) - her tænker jeg på chiafrø, som reagerer meget lig hørfrø - samt hamp/Cannabis og kokosolie.
Men bottom line er at du absolut ikke skal bekymre dig - du har en rask familie.
Når det så er sagt, så vil jeg give mit bud på omega "problematikken": Det er altid godt at variere mellem de forskellige omega kilder og bruge dem varieret ligesom resten af jeres kost. Og forholdet mellem omega 3 og 9 er altså lidt vigtigt og som nævnt så er valnødder, avokado og chia dem der løber af med sejren hvad forholdet indbyrdes angår.
Du behøver ikke have alle de her olier i huset på en gang, men når den ene er sluppet op - så køb den næste fra listen. Varier mellem følgende i dine smoothies, både for at få omega og for at kunne optage de fedtopløselige vitaminer som A, D og E - men det behøver ikke være i olieform – det kan også være en lille håndfuld græskarkerner (afhjælper prostatakræft forøvrigt) eller andre nødde/ kerner som du drysser i smoothien eller spiser ved siden af.
Brug også: Kokosolie (nemmest at arbejde med hvis i varm væske
Mandelsmør
Hørfrøolie
Hemp olie
Koldtpresset Oliven olie
Avokado – enten som olie eller hele frugten.
Chia frø
Hvis du bruger Chia, som jeg varmt kan anbefale, så kom en spsk. Chiafrø i den færdiglavede smoothie - rør rundt med en ske (blend dem ikke) og lad det trække i 10 min. Væsken bliver lidt tykkere af frøene, da de trækker meget væske til sig, og så er det faktisk lidt lækkert og godt til at sætte enzymerne i maven i sving, at man kan tygge lidt på frøene. Chiafrø er til og med også en af de bedste veganske proteinkilder, og frøene har som før nævnt den optimale omega sammensætning.
For at erstatte det gode fra fiskeolien kan du i stedet få dine E-vitaminer blandt andet fra mandler, avokado og grønbladet grønt
Og du får A vitamin blandt andet fra gulerødder og grønbladet grønt – ja… fra alle orange og grønne fødevarer.
FRUKTOSE
Til dit spørgsmål om fruktose så tror jeg du har læst om den industrielle fruktose som er ren fruktose udvundet af sukkerrør, majs og roer. Denne sukkerform hører ikke hjemme i kroppen, og det sætter leveren på overarbejde, giver den omtalte fedtlever, overvægt, ”kuk” i din forbrænding og så får det skyld for at være med til at give diabetes og mange andre livsstilssygdomme.
Efter min mening så har ’tilsat fruktose’ intet at gøre i fødevarer, og det har et misvisende og et eksotisk klingende navn der leder tanker hen på frugter. Som sammenligning så er den almindelige sukker du bruger i køkkenet halvt fruktose og halvt glukose og lige glukose er noget kroppens celler rent faktisk kan bruge. Jeg vil hellere spise almindelig sukker end jeg vil spise den omtalte industrielle fruktose.
Der er til gengæld ikke noget galt med den sukker der er i friske frugter – frugtsukker, som ikke skal forveksles med ’tilsat fruktose’ som er den industrielle fruktose. Altså ser du på en vare at der på indholdet står fruktose, så er det 'tilsat fruktose' og dermed et ’NO GO’ i min verden.
Spis bare masser af frugt, men husk at sukker er sukker, også selvom det kommer fra en naturlig og frisk kilde.
Jeg anbefaler at lave smoothies på så lidt frugt som muligt og altid frisk frugt og ikke fra karton.
Jeg anbefaler at bruge så mange bær (frost)og grønt som muligt, og det er et godt valg at søde med banan, da det er en genial superfrugt i sig selv.
Jeg anbefaler også at man vænner sig til at lave grønne smoothies på en base af grøn tea eller agurk – og så noget grønbladet grønt, selleri, avokado o.s.v. Skal der sødes så prøv med pære, agave sirup måske rød peber eller gå helt fra det søde - gør den syrligt med citron eller lime i stedet - og giv den lidt bid med ingefær eller/og chili.
Men har du børn i huset så er det de søde smoothies der glider ned, og du kan med fordel prøve at blende en smule havregryn med i drikken - eller komme de omtalte chiafrø i.
Se også www.bodyandsoulfood/opskrifter hvor jeg har postet smoothies fra min bog ”7 dage Raw” som er den opskriftssamling du får når du deltager på Body & Soul Food’s retreats. De 20 ting jeg spiser7 Kommentarer 27-08-2014
Du som kender mig ved at jeg har et mantra der hedder:
”Alt du spiser, skal være bedre end at lade vær” en lettere løftet pegefinger, men en voldsom god regel hvis du står og skal give dig selv en helbredsmæssig opgradering.
Men hvad spiser jeg så selv?
Jeg har lavet en liste over de 20 superfoods som jeg altid har i huset, og som jeg stort set spiser hver dag.
Meget af det jeg spiser er helt almindelige fødevarer, men de har alle en rensende effekt, og gør at jeg som 40+ ikke har poser under øjnene, ømme fødder og led når jeg vågner om morgenen, samtidigt med at jeg holder blodsukker, hormoner, hud, hår og negle i topform.
Den her måde at spise på gør at jeg slipper for at køre indenom tankstationen eller 7eleven og proviantere med noget semi smoothie-sukker-shit og en grovbolle...for det holder ikke!
Så selvom det er lidt langt - det der kommer nu - så vil du få posevis af cowboy tricks til nemt, og forholdsvis billigt, at komme godt igennem selv den sejeste dag på farten. Og til familien derhjemme, hvis du som jeg har masser af dage, hvor du gerne vil gøre det nemt, så spis blot hvad I plejer men glem ikke det grønne drys og stoplysgrøntsagsfadet - rå grøntsager i røde, gule og grønne farver, det glider nemlig ned hos børn i alle aldre :)
20 ting jeg spiser:
Kål: Er fyldt med fiber, antioxidanter, vitaminer og mineraler og er den bedste vitaminpille i verden. Spis det råt og lav en fest med den dressing du vælger, (se også mine opskrifter) og gerne med nogle af de nedenstående ingredienser. Men det behøver ikke at være så besværligt - en tyk ”skive” spidskål når du er sulten eller er på farten, er genial - det kan børn også godt li’. Men jo grønnere kål, jo bedre – grønkål er absolut min favorit.Æbler: Nu er det æble-tid, og se om du kan finde et ikke sprøjtet træ, du kan høste fra. Jeg spiser æbler i små tern på mine rå havregryn og med masser af superfood (valnødder, mandler, hemp skaller, bipollen, kokosflager) og så kommer jeg piskende koldt vand over og lader det stå lidt, mens jeg er i bad eller på morgentur med min hund. Når jeg er tilbage så er alle nødder og flager sprællevende, sprøde og saftige og det er en fest for mund og krop.Mandler: Har et højt indhold af calcium, magnesium og E-vitamin og er en god proteinkilde. Jeg laver mandelmælk som jeg bruger som base til superfood smoothies, laver skønne patéer af pulpen(se opskrift) pulp er det fra-siede overskudskrømmel fra mandelmælken,. Jeg kommer mandler på min morgenmad som det står ovenfor. Jeg har også ofte lidt mandler i lommen hvis jeg ved jeg ikke kommer i nærheden af andet end 7eleven og tankstationer i noget tid, og er der lavvande i kassen så er en håndfuld solsikkekerner også godt til den lille sult.Valnødder: Valnødder har for mennesker den mest perfekte sammensætning af omega 3,6 og 9, det er nemlig ikke ligemeget hvordan forholdet af disse fedtsyrer er. Jeg spiser dem på morgenmaden, som snack blandet med raw cacaopulver, mandler og rosiner eller på salater. Avokado: gør det nemt – en rugbrødsmad med avokado og friskkværnet peber er noget af det bedste, og på farten er avokadoen genial. Jeg skærer blot avokadoen over (uden at dele den) og så i en lille pose. Du behøver ikke nogen teske når du spiser den, det var noget vi gjorde i 80’erne – du klemmer bare avokadokødet direkte ind i munden – for eksempel lige før du skal træne, eller på andre tidspunkter hvor du har brug for at holde dit blodsukker i ave. En avokado, lidt mandler og en gulerod, evt. en klapsammen rugbrødsmad med banan – det er den nemmeste madpakke i verden. Rødbeder: skal juices, eller de bliver kørt på spiralizeren og spist med revet ingefær og så en håndfuld solsikkekerner eller valnødder drysset over. Det behøver nemlig ikke være så omstændigt! Rødbeder er geniale før, under og efter træning, er en seriøs cancer fighter og fyldt med antioxidanter. Blåbær: Spiser jeg hvis jeg laver morgengrød (en af mine morgenmadsfavoritter) direkte fra fryseren og så med masser af superfood på – valnødder, raw cacao, hemp pulver, macca, rosiner, bipollen, gojibær og masser af revet ingefær. Eller jeg laver raw kakaomælk lavet på mandelmælk, blåbær og agave sirup – så en tur i blenderen og værsgo’, ren superdrik!Broccoli: You know…genial superfood – jeg skærer buketter ud og derefter i tynde skiver og hælder en sur/sød dressing over - gerne lavet med ingefær, citron, honning, hvidløg, lidt himalaya salt og kardemomme. Så en håndfuld gojibær eller tranebær og til sidst et drys cashew nødder. En af mine absolut favoritter. Der er dog nogen der synes de får lidt kvalme af at spise rå broccoli, det er lidt hårdt for maven, og jo ældre du er, jo sværere er det at fordøje råt! Er det tilfældet, kan du dampe broccolien, den mister ikke nævneværdigt af sine sunde egenskaber ved denne behandling, og jeg elsker dampet broccoli med olivenolie og masser af fintrevet hvidløg - samt et lille drys himalayasalt. Ruccola: er en urt og dens mørkegrønne farve afslører dens gavnlige egenskaber – spis så grønt og gerne så mørkegrønt som muligt. Ruccola er nem, saftig og fuld af smag - derfor er det en af mine salatfavoritter, og jeg spiser den i store mængder med frugter som melon, ananas, mango, avokado eller æbler og enten bare med en god olivenolie eller trøffelolie (passer overraskende godt til frugter) parmesan eller gærflager. Gær-flager kan købes i helsekosten og er ikke-aktivt gær med et højt indhold af bla. B vitaminer og som giver smagen umami til maden.
Hvidløg: Jo mere hvidløg jo bedre! Jeg kommer minimum 2 fed hvidløg i alle dressinger. Det er også helt vidunderligt i skiver på en tomat-mad - et helt fed (mindst) – eller sammen med æble som aftensnack er det genialt. Sidstnævnte er ganske gavnligt i tilfælde af snue, influenza og andre lignende kæppe i hjulet. jo mere hvidløg du spiser i det daglige, jo mindre lugter du af det! Persille tager desuden lugten.
Ingefær: Som før beskrevet så spiser jeg det i store mængder på min havregrød om morgenen, fintrevet, og så kommer jeg det i stort set alle dressinger – ingefær og hvidløg er de bedste venner og jeg sørger for at de følges ad dagligt! Det er ultra antiinflamatorisk og godt for ledene.
Grapefrugt: Er en meget basisk frugt og er genial at starte dagen på – hvilket jeg ofte gør som det første.
Grøn tea: En fantastisk drik morgen, middag og aften - både til mad, til at varme mig på, køle mig på og som base til smoothies. Jeg laver smoothie af grøn tea, macca, bær, kokosolie, hemp skaller, hybenpulver, bipollen, raw kakao og honning - total superfood bombe af aller bedste og nemmeste slags . Hemp: Hemp pulver er en super proteinkilde og er blandt de 10 største superfoods, god i smoothies. Skallerne er drøn lækre på morgengrøden og på salater, eller lav power kugler af tørret frugt (bløde dadler) lidt chlorella pulver - lav kugler - og tril dem i hemp skallerne. Raw kakao: Nr. 1 superfood som skal spises i store mængder, der er masser af gode ting i bla. et højt indhold af magnesium. Er du lækkersulten så dyp en banan i den rå kakao. Jeg kommer det på morgengrøden og altid i superfood smoothies. Og så er der jo alle de skønne raw desserter blandt andet min favorit - raw chokolade mousse lavet på avokado og raw kakao. Se også min double chokolade tærte under opskrifter her på siden, den tager ikke mange minutter at lave!Citroner: Næsten hver morgen drikker jeg i stedet for kaffe en kop kogt afkølet (lunken) vand med saften af en halv citron, et drys cayenne peber, ½ spsk honning og 1 tsk gurkemeje. Æbleeddike: Æbleeddike holder dit blodsukker i balance og gør kroppen mere basisk - og så er det faktisk et rigtig godt alternativ til vine eller en læskende øl -ja det lyder lidt mærkeligt for intet kan erstatte den kunst der ligger i et godt glas vin eller en velbrygget øl - men den syrlige og fermenterede smag og effekt kan være rar og læskende i perioder hvor du holder alkoholen ude. Honning: Honning og alle andre bi-produkter er ufattelig gavnligt for os. Det er antibakterielt og en vigtig superfood når du er 45+ M/K. Jeg spiser ikke sukker men søder med honning, og er til gengæld ikke spor nærig med det. Det er også det sødemiddel jeg tilbyder mine børn og gæster af alle slags. Lige nu er der frisk slynget honning på hylderne – find en lokal honningpusher og giv penge for ”skidtet”. De helt almindelige honninger er der ingen grund til at købe, da bierne som regel er blevet fodret med sukker. Den lokale honning indeholder antistoffer der er gode i forhold til lige det miljø du bor i, med den forurening og andet skidt der hører til dit område - det er teamwork så det vil noget! Løg: Der er masser af svovl i løg, og svovl er faktisk noget vi ikke får helt nok af. Det er godt for brusk, hår, hud og negle. Jeg kommer løg i alt mad jeg laver, og skærer også tynde skiver af skalotteløg og drysser over salaten. Er du syg, eller har et sygt barn – også influenza – så blend en masse løg, kom det i en skål og stil skålen i soveværelset hos patienten. Dette renser kroppen gennem luftvejene og forhindre også at andre bliver smittede. Persille: Det grønne drys kommer jeg på alt…det er pænt og gavnligt og en god vane til dine børn, dig selv og alle dem du holder af. Persillepesto lavet på en god olivenolie, gærflager (eller parmesan) og paranødder eller maccadami nødder, citron, himalaya salt og fintrevet hvidløg - er vidunderlig som sauce til hvad som helst af vegetarisk eller animalsk karakter - eller som pesto til raw spagetti (squash kørt på spiralizer), se også andre dressinger med masser af persille i mine opskrifter. Hvad er de 10 fødevarer du spiser aller mest? og har du nogen gode nemme hurtige - to go - tricks af sund og gavlig karakter så post dem gerne nedenfor - det vil jeg ELSKE... Driv parasitterne ud!Skrevet af Lotte Voigt Arnsted 131 Kommentarer 20-08-2014
Hvad, hvordan og hvorfor?
Har du været på ferie og gået på eventyr i de dejlige egnsretter fra gadekøkkener, og har du taget for dig af frugt og grønt lige fra markedet? eller måske har du bare skønne pelsdyr i hustanden, spiser rå fisk, eller er du blot offer for dårlig håndhygiejne i kantinen?
Det er ikke til at undgå dem – parasitterne - men der er til gengæld meget at gøre ved det.
Kroppen bekæmper selv de fleste parasitter, fordi din krop er designet til at passe på dig, men vores moderne livsførelse og den, desværre helt "almindelige" forurening du bliver udsat for, er faktorer der gør at du ikke bekæmper de små bæster så godt som du burde, og dermed kommer i risikogruppen, for sygdomme du ikke gider at have. Uden at skulle male fanden på væggen, så er det blandt andet sygdomme som cancer, der kan skyldes parasit angreb i indvoldene.
Det er en rigtig god ide at sørge for at parasitterne bliver jaget på porten i ny og næ. Som sagt så kan en sund og stærk krop sagtens finde løsningen selv og udstøde parasitterne, men der kan opstå problemer hvis din krop indeholder propyl alkohol, tungmetaller, arsenik, radon, PCB og andre toxiner, som vi får gennem cremer, ikke økologiske grøntsager, kød, fisk, flaskevand, sodavand/danskvand, koffeinfri kaffe, sukker, morgenmadsprodukter, mundskyld, shampoo og meget mere .
Parsitterne lever nemlig normalt i tarmen, men hvis vi har små læsioner, hvilket vi har fra tid til anden, så er der risiko for at nogle af de tusindvis af æg fra parasitterne, går med blodbanen og bliver udklækket i eksempelvis leveren, og hvis du ikke er i stand til naturligt at bekæmpe parasitterne på grund af ovenstående forurening, så kan det resultere i de alvorlige sygdomme.
Det er derfor ikke uvæsentligt at sørge for at detoxe, så du ikke render rundt med ophobede giftstoffer, tungmetaller, østrogener og propyl alkohol i kroppen, som er med til at få dine hormoner ud af balance, gør det svært for dig at tabe dig, holde vægten, svækker dit immunforsvar og gør det svært for din krop at bekæmpe parasitterne af sig selv.
Jeg er stor tilhænger af at detoxe mildt men effektivt hver gang vi skifter årstid, så det er ved at være tid - efteråret står for døren!
Så lad os starte med at bekæmpe parasitterne. Her er hvad du kan gøre i det daglige med helt almindelige ting fra dit spisekammer
Papaya: Dræber de fleste almindelige orm og indvoldsorme. Hvis du er den lykkelige globetrotter, og kommer til et land hvor papayaen gror, så kan du med fordel spise så meget papaya du vil og kan - dagligt.
Kokosvand: I de varme lande hvor kokosnødderne gror giver man børnene kokosvand netop for at bekæmpe parasitter. Drik det som det første om morgenen og fast derefter i 4 timer.
Cayennepeber: Hjælper med at frastøde parasitterne. Erstat din kaffe med en kop kogt (altså ikke fra den varme hane), lunkent vand Max 80 grader med 2 knivspids cayenne, ½ tsk. øko gurkemeje, saften af ½ citron og sød den efter smag med god lokal øko honning. Drik som det første om morgenen - det er stærke sager der tænder godt op for dine endofiner og din forbrænding som bonus.
Granatæble: Dræber parasitter i tarmen.
Timian: Renser systemet for orm. Nu er sæsonen ved at være slut, men har du en busk på altanen eller i haven så spis løs af den nu. Du kan evt. lave en dressing af ½ dl koldpresset olivenolie, en hel håndfuld timianblade - hakket, et drys salt, saften af en ½ citron og sød med 2 tsk. honning. Hæld dressingen over sprøde salatblade og enten rå eller grillede peberfrugter. Det er et himmelsk måltid. Du kan også lave pesto og spise som dip til rå gulerødder, blomkålsbuketter og agurkestænger. Spis masser af timian hver dag i en uge.
Variér mellem de forskellige fødevarer, tag en kur en gang i mellem hvor du overdriver en af de ovenstående superfoods. For eksempel spis masser af timian i 7 dage. Næste gang du tager en kur så prøv med hvidløg derefter kokosvand o.s.v. Spis altid råvarerne friske og økologiske.
Når du spiser eller drikker noget der er gavnligt for dig (Folk Medicine/superfood) så hold ind imellem en pause. Kroppen vænner sig nemlig til at du indtager den pågældende superfood/Folk medicine, og dermed mister det sin kraftige virkning – det er stadig sundt og bedre end at lade vær’, men hvis du spiser i forhold til at helbrede dig selv, eller for at få meget store sundhedsmæssige fordele, så kan det anbefales at holde pause ,og variere mellem forskellige urter og fødevarer. Hermed får du det optimale ud af alle de skønne og gavnlige gaver dit spisekammer byder på.
God fornøjelse
Lotte
Er du bange for at sadle om?Skrevet af Lotte Voigt Arnsted 23-04-2014
Det sker at jeg gir' f….. i det hele, og spiser og drikker som om jeg ikke vidste bedre - og det ender med at jeg kort efter befinder mig i en nedadgående spiral og tvivler på alt jeg ved, kender til og har lært, alt imens jeg minkler med de seje drenge og piger der hygger sig med alt godt fra hylderne. "Hul i" om der bliver hostet lidt og at det kræver et par panodiler - og "hul i" at være vidne til vinterdepression og angst - for ligeså snart man kommer hen over middag - eller frem til maj måned - så er de igen i tip topform. Hvor det dog føles godt at være i livet - med hænderne godt nede i skidtet - mit sociale væsen krævede det.
Måske sidder du og smiler lidt i "skægget" og tænker "ja selvfølgelig" ingen kan leve så helligt, være så positiv, balanceret, sund? Ja! det er den selv samme skeptikker inde i mig der lod min indre rock'n roller komme op i mig, med et rungende "YOLO".
Jeg er stor fortaler for at være autentisk og tro mod sig selv. Jeg skal ikke fortælle Leif fra havnen at han bliver mere lykkelig af at leve 120 år og stoppe med at drikke bajer, og måske kan jeg lære mere af ham om lykke end han kan lære af mig? Jeg påstår ikke at man bliver lykkeligere af at stræbe efter et liv i balance, på samme måde som jeg vælger det, men jeg tror på, at man skal lytte til sin indre stemme og følge med den i tykt og tyndt - tag en dyb indånding og vær dig selv - altid.
Hvorfor kommer den gamle rock’n roller så op i os og smækker de gamle laster på bordet som et par veludtrådte bikerstøvler?
Ja...hvad MIG (mig, som i Lotte) angår så har jeg fundet ud af, at når jeg hoppede i havnen og rullede min indre rock'n roller ud, så handlede det MINDST om hvad jeg selv havde lyst til, det handlede om hvad jeg troede mine omgivelser forventede af MIG. For ikke nok med at jeg er sund - jeg er også "Large" og "rund" og har ingen pegefingre oppe. Hvis jeg var ærke hellig i alt hvad jeg gør, er det så sandsynligt at kunne bevare at være så "large", og kan jeg overhovedet bevare den menneskelighed og "jeg kender det godt" attitude i det jeg inspirere, underviser i og motivere til, noget der virkelig giver resultater og som du kan mærke giver mening helt ind i hjertet. Og hvem skulle jeg dog så minkle med, hvad med mit sociale væsen?
Jeg har med tiden, ved at lytte til min egen krop, og ved at turde gå all in, fundet ud af at der er intet mere rock'n roll end at have så meget energi og nærvær så man kan danse til den lyse morgen bare på raw cacao :) eller bare være høj på livet og mærke at man blot får mer' og mer' og mer' af god gammeldags feel good - inside out - nogen gange skal jeg minde mig selv om det - men det er lang fra kedeligt - det er lyst til livet! life is good...
Hvad med dig? Hvad holder dig tilbage? 2. skridt til et sundere livSkrevet af Lotte Voigt Arnsted 15-04-2014 Foråret er som sagt det helt rigtige tidspunkt at rense ud og være god ved dig selv. Meget mere sollys, varmere grader og masser af blæst. Snart kommer alle de fantastiske råvarer der er spængfyldt med energi og næring.
Og mens vi venter kan det være en god ide at lave en forårsrengøring ikke bare af din lever>> men det er også tid til at smide alt det ud du ikke behøver.
Jeg faldt lige over en HOLD DIG LANGT FRA liste over fødevarer og drikke fra Kri international teacher training, som beskriver følgende ikke overraskende fødevarer og drikkefødevarer, vi skal holde os langt fra.
Når vi snakker sundhed og hvad der er det rigtige -at spise- og -ikke spise-, så er listen lang og for de fleste en jungle. Det synes, for det ikke trænede øje, næste umuligt at spise noget hvis man skal passe optimalt på sig selv - lige på nær KÅL.
Jeg, som altid prøver at finde den mest naturlige og nemmeste måde at holde os sunde, glade og virile på, vil her gå stik imod mine principper og komme med en løftet pegefinger og minde om de fødevarer og stimulanser vi skal begynde at tage stilling til - at holde os fra. AV!
Ja nu når jeg har rodet mig ud i det - så får du her listen - du ved det hele i forvejen men læs alligevel.
Bivirkningerne er som bekendt endeløse, men på denne liste fra Kri teachers training er der måske nogle bivirkninger du ikke kender i forvejen, og som måske er det der giver dig mening nok til at skære drastisk ned.
Livet i øjeblikket kræver lidt mere af os end normalt, og for at kunne holde til det, og bevare en god og høj energi, så kan det anbefales en gang for alle at gøre noget ved det - ved dig. Vær rigtig god ved dig selv!
Selvom det er helt selvklare ting vi skal undgå, så hænger det uløseligt sammen med vores moderne livsstil og vores måde at hygge os på. Der er heller ikke noget nyt i det. I takt med at du, hvis du ændre dine drikkevaner, (se 1. skridt til et sundere liv) får det bedre, og virkelig kan mærke forskellen, så håber jeg også dette vil være motivation nok til at tage det næste skridt og tage stilling til at eliminere nedenstående "luksusvaner" (næsten) helt.
Det føles godt at kunne nappe en latte, et glas champagne eller en tur i hegnet, yndlings desserten o.s.v. med den vished at din krop sagtens kan magte det, fordi din krop arbejder for dig og ikke imod dig. Bedst af alt er, at du så tydeligt vil mærke forskellen, og hvad det gør ved dig (slip for ømme led, poser under øjnene, væske i kroppen, ekstra kilo, dårlig hud, mavevrøvl, dårlig søvn, dårligt humør m.m.) .
DU SKAL UNDGÅ:
Salt: Uorganisk salt (den hvide salt der kommer fra en pakke der er rød/hvid for eksempel) giver åreforkalkning, oversur mave, overstimullerer binyrerne, forhøjet blodtryk. Undgå derfor alt der kommer ud af en pakke eller pose af færdiglavede madvarer og skift din salt ud til den fede naturhavsalt eller himalaya salt, da det er organisk og ikke har de ovenstående bivirkninger.
Hvidt sukker: stjæler B vitamin, forårsager stress. Er vanedannende.
Nikotin: Det æder c vitamin og jern. Er vanedannende.
Alkohol: Virkningen er en forgiftning, det stresser kroppen og sætter leveren på overarbejde. Er vanedannende.
Coffein: påvirker din hukommelse og perseption, øger kolesterol, irriterer maven, forstyrrer din søvn, hæmmer fordøjelsen. Er vanedannende.
Lotte <3
1. skridt til et sundere liv.Skrevet af Lotte Voigt Arnsted 07-04-2014
Det er der jo ikke noget nyt i det... "du er hvad du spiser" men det handler ikke om kilo eller image, men den dybere velvære og healing du kan opnå ved at spise i overensstemmelse med den krop du har. Vi bliver i øjeblikket beriget med en masse dejlige forskningsresultater der understøtter min påstand - at du ved at spise på en bestemt måde - kan slippe for livets store fysiske udfordringer og ikke bare helbrede dig selv ved at spise "rigtigt", men også gå alderdommen i møde på en stærk og viril måde. Udover de skavanker vi godtager som aldersbetingede, så er det også vores hormonelle og det mentale tilstand der kan forringe vores livskvalitet og ydeevne både på vores arbejde og privat. Der er nemlig ikke bare fysiske fordele ved at være bevidst omkring hvad vi spiser og drikker men også store fordele for din hormonbalance og dit mentale overskud. Det kan være ret svært bare lige at lave livstilsændring på egen hånd, især hvis du synes der er meget at ændre.
Måske har du konstant dårlig samvittighed, og ved hvad det er du skal ændre, bare ikke hvor du skal starte og slutte. Det er de små justeringer i det daglige og den oplevelse af at kunne mærke, hvad det er der dræner din krop for energi og hvad der tilføre den energi, der er den største motivator. En meget vigtig faktor er at være nænsom, det er nemlig en kærlig tilgang til at tage hånd om dig på og ikke så lidt væsentlig.
Jeg vil foreslå at du tilføjer nogle få, gode og rigtig gavnlige vaner der hverken kræver tid, store køkkenmaskiner eller dyre superfoods. Start med det du drikker. De gode drikkevaner: Drop morgenkaffen og start dagen med vamt vand med enten citron (min. saften af 1/2 citron) eller æbleeddike (2 spsk), honning efter smag og cayennepeber efter smag, start med et lille bitte drys så du vænner dig til det stærke, prøv dig frem det skal smage godt :) Drik altid renset vand (du kan få en kande i helsekosten ca. kr. 300,- og tag en flaske vand med dig på farten af det rensede vand. Grøn the - drik det morgen middag og aften, se om du kan erstatte det helt med kaffe i det daglige. Drik øko æblecider eddike (kr. 38,- i supermarkedet) i vand, 1. sjat til 1. glas vand optimalt 15 min. inden du skal spise. Det stabilisere dit blodsukker fordi det gør kulhydraterne længere. Er du typen der overspiser så er æbleeddike også kendt for at tage den lille sult, så du kan med fordel drikke denne blanding. En anden nævneværdig fordel er at når du spiser eller drikker sure ting så tager det sukkertrangen både fordi dit blodsukker bliver mere stabilt og fordi dine smagsløg med tid vil finde det søde ganske grotesk. Og sidst men ikke mindst hjælper æbleeddike din tarmflora og gør din krop mere basisk. Pas dog på tænderne - børst ikke tænder lige før eller efter men skyld munden med vand en gang i mellem. Drik ikke for kolde ting da det går rigtig dårligt med dine indre organer. Forstå at dine organers velvære hænger uløseligt sammen med - din krops evne til at omsætte og overkomme det du spiser og drikker - OG din mentale tilstand.
Cheers :) Blid forårsrengøring af din leverSkrevet af Lotte Voigt Arnsted 3 Kommentarer 04-04-2014
Indenfor kinesisk medicin siger man at “leveren er arkitekten der tegner bygningsværket” og at det er leverenergien der “viser os fremtiden”.
Det kan mere end svagt antydes at leveren spiller en af hovedrollerne i din velvære og helse, og foråret er et genialt tidspunkt til en lever-hovedrengøring. Hvis du vil tage den helt store tur kan bogen "Elsk din lever og lev længere" varmt anbefales og med den helt store lever rensning til følge. Jeg har efter bogens foreskrifter været igennem 5 leverrensninger og det er fantastisk. Mindre kan også gøre det, hvordan finder du lidt længere nede.
Tiden omkring Nymåne er aller bedst for indvendig rengøring, fordi kroppen binder mindst væske på det tidspunkt, og så kan du med fordel bruge naturens eget medicinskab og spise og drikke din lever i bedre balance.
Som tommelfingerregel så er alle bitre fødevarer og drikke leverrensende og her er forslag til dagligt indtag af de gavnlige sager:
Hvidløg - et helt fed hvidløg i tynde skiver på en tomatmad, eller spice din salat op med dressing af 2 fed hvidløg, balsamico, lidt himalaya salt og god olivenolie.
Grapefrugt - skær ud i fileter og spis som snack
Grøn tea - drik morgen, middag og aften.
Spinat - lav juice af en stor håndfuld spinat, og en citron (jern og c- vitamin går rigtig godt hånd i hånd) - med hvad du ellers har lyst til, sød med æble evt. med lidt honning eller stevia hvis du skal have det sødt. Det er en fordel at juice få grøntsager “arter” så du undgår oppustethed og kvalme. Mangler du væske til drikken (volume) så brug agurk og/eller bladselleri - bladsselleri er også leverrensende - og tilsæt evt. ingefær eller Cayenne peber for at give den bid og fylde.
Avocado - spis 1/2 om dagen.
Valnødder - snack på valnødder, bland valnødder, rosiner og mandler med lidt raw cacao - eller kom dem på din morgenmad (grød eller yoghurt/skyr/kefir)
Gurkemeje - frisk (kan købes i kina købmand) skrælles og spises raw, enten blendet i dressing til salat eller i din juice. Prøv at blende mango, dæk med vand, en hel citron uden skald og en lille knold frisk gurkemeje. Hvis du bruger pulver skal det være i opvarmet mad som suppe eller gryderetter.
Mælkebøtteblade - find nogle der ikke vokser i nærheden af en asfalteret vej og lav salat af bladene ligesom du bruger rucola. De kan med fordel også juices på samme måde som ovenstående spinat. Nytår i Vietnam - Raw rispakker med hemp dressingSkrevet af Lotte Voigt Arnsted 20-02-2014
At indtage verdenen er en af mine drømme, og med det mener jeg selvfølgelig at spise mig igennem verdens spisekammer af superfood, en del af min livs-lange jagt efter den ultimative føde indtaget med kærlighed og respekt for vores fantastiske hjemsted Jorden.
I det fjerne østen, nærmere betegnet Vietnam, som jeg netop er hjemvendt fra er kontrasterne enorme mellem den vidunderlige rigdom i smag og skønhed, og den knusende fattigdom og skrald i bjerge. De rustne og forældede generatorer der skæmmer hvert et hustag, og den vidunderlige sol som danner livsvigtig D vitamin i rigelige mængder når den rammer min scandinaviske hud.
Den europæiske byggestil i det hede klima stiller store krav til aircondition, og får mig til at tænke på om det mon er for sent at fusionere disse fjerne egne med grøn teknologi - og i tillæg smide al indpakning og plastikposer ud af landet. Der er ingen tradition for hvad man stiller op med disse midlertidige opbevaringseffekter, så det ligger alle steder - enda jævnt spredt på Dai Beach, Phu Quoc - kåret som et af verdens 10 største vidundere - nu med skrald.
Dai Beach - Det Nordlige Phu Quoc.
Slip mig løs i dette paradis og jeg vil være selvforsynende og lykkelig udi simple living for evigt og med vitaminer nok til at føde 100 knald sunde børn :), og det ses tydeligt i den smukke befolkning at kokosvand i rå mængder sammen med de skønne supper og rispapirsruller med rå grøntsager og krydderurter er supernæring - om end en stor kontrast til bil og motorcykelos.
Street Kitchen, Ben Thran, Saigon.
Vi sprang ind i det herrens Hestens år ved vores ankomst og her er årets første ønske:
“Må vi leve i samhørighed og bruge vores bedste viden af nyere og helt gamle slags til at skabe og genskabe harmoni i alle af Jordens egne, hvad smukkere og nemmere findes der end at starte med os selv og inspirere, fremelske og støtte de ildsjæle der aktivt arbejder for lige det - findes der noget større?
Så her er min yndlings mad med Vietnamesiske aner - et kærligt bidrag til din krop og nydelse :)
RAW Rispakker
Nok til 4 personer
- 2 gulerødder revet
- 2 forårsløg, det grønne skåret i tynde lange strimler, på langs
- 4 bladselleri skåret tynde lange strimler, på langs
- ½ rødløg skåret i fine tern
- 2 dl solsikkekerner – blendet til grov ”mel”
- 2 dl rosiner evt. andre bær
- 4 fed hvidløg revet fint
- Saften af 2 lime
- 3 cm Ingefær hakket fint
- Lidt himmalaya salt
- 1 håndfuld mynte fint hakket
- 1 skvæt olivenolie
- Smag til med honning
Bland alle ingredienser i en skål til en sammenhængende masse – lad det gerne stå og trække i en halv time.
Fugt rispladerne til de er bløde og bøjelige, læg fyldet i en række, ca. 7 cm brede, og bøj siderne ind over fyldet. Herefter rulles de stramt.
RAW dressing til rispakker:
- 1 dl vand
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk. frisk citronsaft
- 1 rød peberfrugt, hakket lidt over
- ½ dl hampe skaller
- 2 1/2 spsk. gær flager 1 spsk.
- Hakket chili *
- 2 spsk. tamari eller soyu
- 1/2 tsk. salt
- en knivspids cayennepeber
- 1/4 tsk. gurkemejepulver
Bland alle ingredienserne i en blender indtil glat og cremet. Dette kan opbevares i køleskabet i op til fire dage.
Rigtig god fornøjelse!
Lotte
Hvad drømmer du om?Skrevet af Lotte Voigt Arnsted 03-01-2014
Jeg hørte forleden for første gang begrebet nytårs depression, og sjovt nok så ringede der en klokke! Angsten for at slippe det år der er gået – miste noget jeg har bygget op, relationer jeg har fået - og kan jeg mon præstere lige så godt i år som sidste år? Alle disse tanker giver masser af mening på en dårlig dag, og måske er det det der driver os til at sætte mål for det nye år. Men året er startet og vi er langt forbi d. 2. januar - tilbage i musehjulet. Behovet for at mærke lidt effektivitet omkring os efter så mange dages slendrian opstår, så vi fortsætter hvor vi slap, med alt for mange projekter, og ukritisk på overfladen fortsætter vi i samme rille.
Og hvor blev så målene og de gode intentioner af?
Jeg har lært at vi selv skaber vores liv, et godt stykke hen af vejen, og jeg ved at når jeg har de bedste intentioner og et ønske om at skabe gode årsager omkring mig – så er det et ovenud skønt sted at være. Så denne tid på året er perfekt til at dvæle lidt ved – ja sådan cirka det hele - alle facetter af tilværelsen. For mig kræver det at jeg har fuldt fokus, og ikke lader mig forstyrre af hvad der forventes af mig, eller rettere hvad jeg tror der bliver forventet af mig. Den bedste version af mig er når jeg er i balance, gør noget godt for mig selv, er stolt af mig selv, gør noget godt for andre, er en god mor, kæreste, søster, datter, kollega, verdensborger - og alting starter med en sund, stærk og rask krop så jeg kan være fri til at opleve og nyde verdenen så længe jeg orker. Hvis vi dvæler i og ved vores indre visdom så kommer de ærlige svar frem, dem der er blottet for det vi er programmet til at synes og tænke om os selv og vores formåen, hvad vi fortjener eller ikke fortjener og har vi papir og kuglepen ved hånden så er det genialt at skrive ned og omprogrammere, reboot’e eller psyke dig selv ind i et år der er fyldt med de bedste intentioner og drømme. Og hvem ved - hvis du starter med 20 gode intentioner og visioner og ”kun” har nået de 10 af dem når året er omme, ja så er det faktisk ikke så skidt endda. Jeg ønsker dig et smukt og stærkt 2014.
Hvad drømmer du om?
"Be self-healing, self-sustaining, & self-sufficient by connecting to the greatest doctors on the planet: dr. Sun, dr. Water, dr. Earth, dr. Food, dr. Silence, dr. Exercise, and dr. Nature"
# Mariel Hemingway. Actress/Advocate/Author
"Don’t ask the world for permission to be beautiful, smart and amazing…Give Them Notice!!!!"
# Lisa Nichols, NY Times Best-Selling Author “No Matter What”
De kærligste hilsner
Lotte
1
2
3
>
|
|
|
|
|