|
|
|
TAB OG VIND MED SAMME SIND - Er du til kød eller til planter?1 Kommentarer 10-12-2013
Så er det blevet vinter! Efteråret har skænket mig mange timer i selskab med mad- og sundheds glade kursister – ikke bare i forløb med ren RAWFOOD og SUPERFOOD, men også den GRØNNE STENALDERMAD som jeg prøver at gøre mere moderne, bæredygtigt og sund. Jeg tilføjer masser af protein fra planter og frø som chia, quinoa, hemp og spirulina som alle går under at være et komplet protein.
FIND OPSKRIFTER PÅ HVORDAN DU BRUGER CHIA, QUINOA, HEMP OG SPIRULINA SAMMEN MED MASSER AF ANTIOXIDANTER TIL DIT IMMUNFORSVAR NEDERST I DENNE BLOG.
For at være et komplet protein, skal sammensætningen af aminosyre være i den rigtige balance, animalske proteiner er stort set alle sammen komplette proteiner.
Bare rolig... spiser du overvejende plantekost, og varieret så får du de proteiner du skal have, for der er proteiner i stort set alt vi spiser.
Hvis du vil have den termiske effekt i forhold til at tabe dig hurtigere og på en mættende måde, så er stenalderkostens frække lillebror Palæo på tale. Det går ud på at du indtager 60 % protein pr. måltid, samtidig med at alt hvidt som sukker, mel, gær og mælkeprodukter er taget ud af kosten. Men jeg anbefaler at supplere denne måde at spise på med alle de gode komplette proteiner fra plantekilder.
Mine kursister og retreat gæster har ofte (7 ud af 10) nogle fysiske udfordringer. Rigtig ofte er det fordøjelsessystemet, væske ophobninger, smerter eller hudproblemer. Man skal ikke have den store eksamen for at komme i tanke om, at udelader du at spise mel, sukker, stivelse, gær og mælkeprodukter så vil der hurtigt føles bedring. Derfor er mine stenalderkurser da også ret overtegnede, i jagten på vejledning og inspiration, og fordi stenalderkost udelukker hovedingredienserne i en gennemsnitsdanskers kost, i jagten på et sundere liv. Det er altid en god idé at spise varieret, og det er i høj grad hvad du variere med der er det vigtige. Mit motto er (ja dem af jer der kender mig har hørt det til hudløshed) ”Alt du spiser, skal være bedre end at lade vær’”.
Der kommer selvfølgelig også kursister der er helt på Palæo bølgen, og det gør de så også kun en gang. For er der noget der knuser mit alkaline hjerte, så er det overdreven indtag af kød og overdreven belastning af kroppen. Der er mange grunde til at spise alkaline, men hvis jeg lige skal holde mig til den ide´ at man kan tabe sig en hel del kilo ved at indtage ufattelig meget animalsk protein (morgen, middag og aften) så sker det uundgåelige, at din mave går i stå og dit system kommer på overarbejde fordi det tager lang tid at fordøje kød.
Her kan du tilføje, at din krops PH værdi, som resultat af overdrevet indtag af animalsk føde, kommer i den sure ende af skalaen, altså her hvor inflammation i kroppen har de aller bedste betingelser. Ganske vist taber du dig ved at spise efter palæo principperne men du fjerne et onde og tilføjer et andet. Spiser du derimod overvejende plante kost – så meget af det som muligt råt, lidt men godt animalsk kost (ikke et must for at holde sig sund) samt holder dig fra de ”hvide” fødevarer og færdiglavet mad - så er du temmelig godt kørende. Med andre ord; Jeg anbefaler ikke Palæo kost, hverken som kur eller livsstil, men anerkender det gode ved konceptet – Spis mere grønt i stedet for stivelse.
Og skulle du have lyst til at øge dit protein indtag, enten fordi du træner meget eller har brug for at smide nogle kilo, så prøv disse opskrifter med de gode komplette plante proteiner. Du kan udskifte de animalske med nedenstående dejlige plante proteiner, til stor glæde for din krop og din krops PH balance, og så har opskrifterne til og med masser af antioxidanter til at booste dit immunforvar med - her i den kolde tid.
HVORDAN DU BRUGER DE GODE GRØNNE KOMPLETTE PROTEINER - SE NEDENSTÅENDE OPSKRIFTER:
MANGO CHIA Kom kødet fra en skrællet, sød og moden mango (fjern den store sten i midten) i din blender, skær skallen samt den hvide hinde af en halv citron med en skarp kniv og kom også den i blenderen. Hæld renset vand i blenderen så det dækker mangoen og citronen, og kom evt. frisk gurkemejerod, ca. 1 cm. Skrællet (kan fås i Kina butikker eller bestilles hjem via din grønthandler) gurkemejen kan udlades, du kan også tilføre din drik ca. 1 tsk. gurkemeje i pulverform men sørg for at det er et tip top produkt for at få den gode virkning fra roden. Kør blenderen indtil du har en fuldstændig smooth drik og kom så 1 spsk. Chiafrø i og rør rundt med en ske. Du må ikke blende mere når du har tilsat chia frøene. Efter 10 minutter – rør rundt og server i glas, drikkes straks. Kan erstatte et helt måltid J og du kan selvfølgelig tilsætte chia frø til andre smoothie opskrifter og juicer.
QUINOA MORGENMAD Hvis du er 100 % raw så kan du spire quinoa’en ved blot at lægge det i vand om aftenen og så er det klar til at spises rå men spiret dagen efter. Du kan lave en morgengrød af den spirede quinoa, altså spise det råt, tilsat ”iblød satte” mandler (har stået i blød natten over i vand), rosiner, friskrevet ingefær, æbletern, et drys kanel (den rigtige af slagsen) samt hybenpulver eller andet af din yndlings antioxidant- superfood (acai, blåbær, gojibær m.m.)
QUINOA ROYAL Damp quinoa, og før servering blander du det med fint skåret dadler, hakkede mandler, citron skræl fra øko citron samt fint hakket frisk mynte.
QUINOA KAKAOMÆLK Sæt 1 dl Quinoa i blød natten over i rent renset vand. Hæld vandet fra og kom det i blenderen sammen med 700 ml frisk renset vand. Blend i et par minutter og si quinoa mælken gennem et klæde. Kom drikken tilbage i en den skyllede blender og tilsæt honning eller agave sirup, ½ spsk. raw kakao (smag til om du vil have mere kakao smag) samt 1 stor håndfuld blåbær. Si igen gennem en sigte og drik med sugerør.
HAMPE DIP …kan bruges som dip til dine grøntsager eller som en kold sauce. Jeg bruger den gerne til raw wraps (risplader foldet med en eller anden sweet n' hot raw ret i)
1 dl. vand
1 fed hvidløg, revet
2 spsk. frisk citronsaft
1 rød peberfrugt, hakket lidt
½ dl. hampe skaller (fås i helsekost forretninger)
2 1/2 spsk. gær flager (fås i de fleste helsekostforretninger)
1 spsk. hakket chili
2 spsk. tamari eller soyu
1/2 tsk. salt
En knivspids cayennepeber
Et par drys gurkemeje pulver
blend alle ingredienser til en glat og smooth sauce – kan holde sig i køleskab i 5 dage.
SUPER BOMBEN – GRØN SMOOTHIE
1 spsk. spirulina pulver
1 pære
1 æble
2 håndfulde grønkål
1 håndfuld spinat
2 kiwi
1 mango
1 håndfuld rødbedeblade eller rucola
1 håndfuld hvedegræs eller persille
P.S. Spirulina er en blå-grøn alge og den er rig på protein, vitaminer, mineraler og antioxidanter og beskytter vores celler. Spirulina indeholder B-complex, zink, betacaroten, magnesium, silicium og essentielle fedtsyre.
God fornøjelse
Lotte
5 hurtige til mere energi og en smuk sommerkrop2 Kommentarer 15-04-2013 Sådan en dag som i dag, hvor skibukserne for alvor ryger på fjernlageret og de brune, bare ben og bikinien rykker nærmere, så er det værd at huske at en smuk hud og en flad mave bliver lavet køkkenet.
Ugens afsnit i min telesummit - Body & Soulfood's Forårs Topmøde - handler om afhængighed og sukker bliver nævnt op til flere gange!
Suk...den søde tand!
Jeg behøver ikke komme ind på hvorfor det er smart at skære ned på sukkeret, eller blot eliminere sukker helt fra din hverdag, men jeg vil lige minde dig om at ALT sukker er skidt - også... og især kunstig sødestoffer. Kunstige sødestoffer er dårlige af andre årsager end sukker, men er også med til at vænne vores smagsløg til den grotesk søde smag, og holder os dermed på sukkervognen.
Sort set alle drikke du kan købe er fyldt med sukker, det gælder faktisk alt pre-fabrikeret mad, og det vil sige; alt mad du køber i en pose eller en æske, og som er forarbejdet fra fabrikken - og gæt hvad man kommer i light produkter i stedet for fedt???
Når vi kigger på varedeklarationen og der står fruktose så er det lige så skidt. Fruktose er en sirup udvundet af majs og som kun i meget sjældne tilfælde findes i en ikke- gen-manipuleret (GMO) version. Det er stendødt sukker og din krop er slet ikke god til at omsætte det - der er i bedste fald ikke noget som helst gavnligt i fruktose, og det er ikke mindre usundt eller skadeligt end rørsukker. Jeg foretrækker lokal honning, stevia og frisk frugt i små mængder.
Prøv at lægge mærke til hvad du spiser, og regn sammen hvor meget sukker du faktisk får om dagen (også af de kunstige sødemidler). Og nu ingen dårlige undskyldninger med det der med kunstige sødemidler, du har garanteret læst mere end en undersøgelse om hvor skadeligt det er!
Så hvorfor ikke bare skære sukkeret helt ud? Lyder det drastisk?
Også selvom du måske ikke har for mange kilo på sidebenene, så vil du meget hurtigt kunne mærke og se effekten og forskellen udvendigt såvel som indvendigt.
Jeg elsker når noget er enkelt, og især når det gælder sundhed, for det er så vigtigt og dog så uoverskueligt for langt de fleste. For det første at begå sig i supermarkeds-junglen, for det andet at sortere i strømmen af information om hvad der er sundt og hvad der ikke er. Kender du det?
Så for at gøre det overskueligt smider jeg lige 5 tommelfingerregler du kan overveje, og gør du det - så vil jeg garantere at du hurtigt smider vinterfedtet, får mere energi, sover bedre, husker dine drømme bedre, får smukkere hud, højere energi, bliver i bedre humør (og meget, meget mere) - kort sagt velkommen til dit nye sukkerfri liv (husk nu, det gælder også den kunstige).
- Drik vand! grøn the og vand med æbleeddike eller citron>>
- Spis meget mere grønt gerne råt - det er naturens egen fast food!
- Lav din mad fra bunden af friske råvarer, det tager ikke længere tid! promise!!
- Køb aldrig morgenmadsprodukter igen - nogen af dem indeholder op til 40% sukker og er det ikke i køkkenet, kan du ikke spise det!
I stedet: JUICING! og det er ikke appelsin juice jeg snakker om...
Det tager ikke mere end max 5 minutter at lave, og er en skøn måde at starte dagen på. Når du juicer grøntsager, (væn dig til det :) får du så meget "superpower krudt" og hver en celle i din krop vil elske dig for det. Der er masser af fiber i friskslynget juice, selvom det er flydende så får du så meget mad og næring så du ikke behøver meget andet indtil godt op af formiddagen. Hvis du bliver sulten, så ha’ en lille håndfuld mandler på dig, og husk at drikke masser af vand.
Bonus: din krop bliver mere basisk, hævelser, poser under øjnene, ømme fødder formindskes/symptomerne forsvinder og du skyller de “dårlige” østrogener ud af kroppen. Prøv denne drik fyldt med ganske almindelige grøntsager du garanteret kan finde hvor som helst.
Du skal bruge en saftpresser(saftslynge)
PRES/SLYNG
2 rå rødbeder - skrællet
2 gulerødder - hvis øko skal du bare skylle dem
en håndfuld Kål eller babyspinat (det kan være spidskål, grønkål, hvidkål)
tag pulpen ud af maskinen og gem den til aftenens madlavning (hvad enten du er til frikadeller, gryderetter, vege-burger, rawburger, kom i salaten, i supper - eller kom det i brød-dejen hvis du bager.
juice nu videre:
2 cm ingefær - skyllet
2 æbler
Absolut optimalt er det at blande 1 (rundhåndet) tsk. chlorella pulver (super detoxende, en portion købt i helsekosten varer mange måneder) og 2 spsk. flydende aloe vera (sørger for at du optager vitaminerne maximalt, købes samme sted) i den færdige juice.
Hæld saften på et stort syltetøjsglas (tomt rødbedeglas) eller flaske med skruelåg/patent-låg (Ikea har nogen til en 10’er) og tag det med dig på farten, drikkes med fordel med sugerør.
og til allersidst...
NUMMER 5. ...husk at vores biorytme, vores organer, ikke har det så godt med at vi spiser efter kl. 20 - så stræb efter at fylde dine aftener med kærlighed og kildevand og en god nats søvn! KANEL SUPPE - mod snue eller bare til eventyr2 Kommentarer 16-10-2012
TID TIL MAD MED KANEL uhmmmmm Det siges at duften af kanel forbedre hukommelsen og at Kanel hjælper på PMS smerter og andre PMS symptomer og indeholder østronger, som i soja, der afhjælper symptomer i perioden omkring kvinders overgangsalder, og uden de forstyrrende effekter soja er kendt for. Kanel er også anti-inflamatorisk, og er derfor med til at slå sygdom ned. Forsøg har vist at kanel gør dit blodsukker stabilt og at det ved daglig indtagelse kan nedsætte forhøjet kolesterol. Kanel indeholder meget magnesium, jern, kalcium og fiber.
KANELSUPPE – holder dig varm Denne suppe er let at lave og har dejlige varmende krydderier, gir dig næring til dine sanser og holder dig varm!
1 spsk. olivenolie
½ tsk stødt ingefær
½ tsk gurkemeje
1 tsk stødt kanel
knivspids safran tråde 1 tsk honning Fyld:
100 gram grønne linser
200 gram kogte kikærter
100 gram quinoa Smag til med:
salt og peber
en håndfuld koriander og bredbladet persille (finthakket)
Varm olien i en stor gryde. Tilsæt de snittede løg, rør rundt indtil de er bløde og søde, og uden at de tager farve.
Tilsæt krydderier, honning, derefter tomater - så linser og dæk med vand/grønsagsbouillon. Bring det i kog, skru ned for varmen og lad det simre indtil linserne er møre – ca. 20 minutter.
Tilsæt de kogte kikærter og quinoa og bring det i kog – lad det herefter simre yderligere 15 min.
Rør de frisk hakkede krydderurter i og krydr med salt og peber.
ENJOY og god bedring
Hyldebær tinktur og sirup18-09-2012
Hyldebær tinktur: Fyld et glas med låg halvt op med hyldebær og top det op med vodka, ca. 2 cm fra kanten. Mos bærene let med bagsiden af en ske og luk lågen tæt. Stil tinkturen på et mørkt sted i minimum en måned (ryst glasset min en gang om ugen). Si væden gennem et klæde og hæld det på små mørke "lægemiddel"-glas med låg og pipette. Tinkturen Kan holde i mange år. BRUGSVEJLEDNING: ved symptomer på forkølelse eller/og influenza, kom 20 dråber i et glas vand og drik. gør dette 3 gange dagligt efter behov.
Hyldebær hoste sirup: 1 dl. hyldebær og 3 dl vand koges med 3 skiver ingefær, 4 hele nelliker og en stang kanel. Kog til det er sirups-agtig i min 30 minutter - si det gennem en sigte og lad det afkøle helt. Rør 1 dl rigitg god økologisk honning i siruppen og hæld det på et glas med låg. Hoste siruppen kan holde sig i køleskab i ca. 2-3 måneder.
God bedring!
HYLDEBÆR TINKTUR OG SIRUP from lotte voigt on Vimeo. Hvidløgs kuren - den 5 årlige94 Kommentarer 08-02-2012
Hvidløgskur fremstillet af ingredienserne hvidløg og Snaps.
Denne kur siges at kunne kurerer næsten alle sygdomme. Opskriften blev fundet i 1972 i et buddhistisk kloster i Tibets bjerge.
Tilberedelse:
350 gram pillet hvidløg presses i en træ eller marmor morter – (må ikke på noget tidspunkt under fremstillingsprocessen komme i forbindelse med metal) puttes derefter i et glas sammen med 0,25 liter almindelig neutral brændevin / snaps. Glasset lukkes hermetisk og sættes i køleskab i 20 dage.
Efter disse 20 dage sies indholdet i en si af gaze og væsken sættes i køleskabet i endnu 2 dage.
Herefter er Kuren klar til at indtages på følgende måde blandet i lidt mælk eller vand, som indtages før hvert måltid efter følgende skema:
Antal dråber pr. dag:
morgen middag aften
1. dag 1, 2, 3
2. dag 4, 5, 6
3. dag 7, 8, 9
4. dag 10, 11, 12
5. dag 13, 14, 15
6. dag 16, 17, 18
7. dag 18, 17, 16
8. dag 15, 14, 13
9. dag 12, 11, 10
10. dag 9, 8, 7
11. dag 6, 5, 4
12. dag 3, 2, 1
13. dag 15, 25, 25
14. dag 25, 25, 25
Man fortsætter således med at tage 25 dråber 3 gange dagligt, indtil der ikke er mere af Kuren tilbage. Kuren skal ikke gentages før efter 5 år!
Denne tillavede hvidløgsessens siges at hjælpe og kurerer følgende:
- renser organismen for fedt og befrier den for ophobede affaldsstoffer - forbedre stofskiftet og følgelig gør alle blodkar elastiske - formindsker kropsvægten til det normale - opløser blodansamlinger - kurerer mellemgulv - kurerer syg hjertemuskulatur - kurerer åreforkalkning - kurerer Ischemi (blodtomhed, blodstandsning) - kurerer bihulebetændelse - kurerer forhøjet blodtryk - kurerer Bronko Pulmonere sygdomme - får hovedpine til helt at forsvinde - kurerer blodpropper i hjernen - kurerer leddegigt, ledsmerter og gigt - kurerer mavebetændelse, mavesår og hæmorider - absorberer alle slags indre og udvendige svulster, alle syns- og høreforstyrrelser
Hele organismen kommer sig!
<
1
2
3
>
|
|
|
|
|